mungkin sebab aku suka makan kicap so otometik aku memang akan suka makan mee hailam dan sebarang makanan yang berkicap la. ahahaha.
resepi mee hailam ni aku ambil dari chef hanieliza, tapi aku dah olah olah sikit ikut rasa anak tekak aku la kan. paling bestnya mee hailam ni sebab boleh buang angin. sebabnya aku akan letak banyak lada hitam. apa lagi kalau dah makan mee hailam ni memang 1 keluarga la bruut bruut je la. Arissa pun bruut bruut sekali. oh bruut bruut kat sini merujuk kepada kentut ye. bukan cirit birit ok.
selalu bila malas nak makan nasik memang ni la option aku. mee hailam la. sebab simple dan bahannya pun senang. semua ada kat dapur.
Resepi Mee Hailam Sedap yang Over
Bahan-bahan:
* bawang putih(ditumbuk)
* mee kuning
* isi ayam
* bebola ikan
* 3 sb kicap pekat. aku guna kicap mee.
* 2 sb sos tiram
* 2 sb sos tomato
* 1 sb tepung jagung yang dibancuh secawan air
* karot (potong panjang)
* kobis
* sawi
* tomato (potong 4)
* cili (hiris panjang)
* lada hitam
* sebiji telur
* optional; udang dan sotong
* garam secukup rasa
* air
* sedikit minyak untuk menumis
* sedikit minyak untuk menumis
Cara-cara:
1/ panaskan minyak.
2/ rasa minyak tu dah cukup panas tumiskan bawang putih yang dah tumbuk tadi. tumis manja-manja. jangan sampai hangus bawang tu.
3/ masukkan ayam dan air. biarkan dalam 15-20 minit. guna api kecik.
4/ masukkan kicap pekat, sos tiram dan sos tomato. masukkan pula bebola ayam. kacau.
5/ agak kuah dah pekat masukkan pula karot. biarkan dalam 5 minit bagi karot tu lembut sikit.
6/ masukkan sayur kobis. kacau.
7/ masukkan air bancuhan tepung jagung tadi untuk pekatkan kuah lagi. kepekatan ikut suka. macam aku, aku suka pekat tapi tak la likat. aku suka macam tak cair tak pekat. yang sedang-sedang saja.
8/ masukkan lada hitam. ini ikut suka. masukkan garam secukup rasa.
9/ masukkan telur. telur tu biarkan je. agak dia dah timbul jadi sebiji tu boleh la masukkan udang sotong kalau ada. sebab udang sotong ni masaknya cepat je. kalau lama-lama nanti liat.
10/ masukkan mee kuning dan gaulkan. masukkan tomato dan cili.
11/ biarkan dalam 3 minit je tak boleh lama nanti mee tu lembik sangat. agak-agak je bagi mee tu sebati dengan kuah tu.
11/ boleh diangkat dan dihidangkan.
ini la mee hailam yang dah dihasilkan dalam kuali. Arissa kemain lagi. nampak je dah hidang atas meja terus nak nak. selalu aku cepat-cepat letak mee hailam ni dalam bekas kecik lain untuk asingkan bagi cepat sejuk boleh bagi Arissa makan. seronok tengok babygirl makan. suka dia. dalam pedas-pedas lada hitam pun dia mintak lagi. bertambah. dia cakap "nyummy.nyummy."
with love,
NHZ
No comments:
Post a Comment