CLICK ME

Wednesday 1 October 2014

Cucur Labu Mak Mertua Ajar

memandangkan babygirl tengah tidur so masa untuk blogging terluang la sikit. kalau tak tu aku tak sampai hati nak blogging masa dia jaga. sebab dia selalu ajak main, ajak membaca, temankan dia tengok tv. lagipun dia kan seorang. aku taknak dia rasa kesunyian. so bila babygirl tidur baru aku rasa macam best blogging.

tengah masa terluang ni aku nak share resepi cucur labu. ni pun mak mertua aku ajar. aku tak pernah makan pun cucur labu ni sebenarnya. aku penah makan cucur bilis, cucur udang dan cucur jagung. tapi cucur labu ni baru untuk aku. lepas aku dah kahwin banyak jugak benda baru aku rasa. 

paling penting Arissa sangat suka. so bila Arissa suka lagi la aku akan buat dengan kerap. tapi aku tak boleh selalu makan labu ni. banyak angin. sebab tu la kalau buat gulai labu mama aku ajar masukkan sekali lada hitam. boleh buang angin.






Resepi Cucur Labu


Bahan-bahan:

* tepung gandum
* labu yang diparut halus
* kentang yang diparut halus (optional)
* bawang putih
* bawang merah
* garam secukup rasa
* air suam
* minyak untuk menggoreng

Cara-cara:

1/ tumbukkan bawang merah dan bawang putih.

2/ tepung dimasukkan dalam 1 bekas. taknak banyak sangat tepung, kalau banyak sangat nanti cucur jadi keras. lepas tu masukkan garam sedikit.

3/ masukkan bawang putih dan bawang merah yang dah ditumbuk tadi. masukkan sekali labu dan kentang yang dah diparut tadi.

4/ masukkan air suam. taknak banyak sangat air suam. ngam ngam je, kalau banyak sangat nanti cucur tu jadik lembik sangat. gaulkan sebati.

5/ panaskan minyak. tahu kan minyak banyak mana. ok kalau tak tahu just an additional info. minyak untuk menggoreng cucur perlukan minyak banyak. tapi tak la sampai setengah botol minyak. asalkan bila masuk minyak tu cucur tu tenggelam. faham kan. nak masukkan guna sudu boleh, guna jari pun boleh. tapi selalu pun biasa aku memang mama dah ajar buat cucur masukkan guna jari.tapi tak lah sampai jari tu kena minyak panas tu. agak agak la. mama aku cakap kalau buat cucur guna jari lagi cantik bentuk cucur tu. bulat comel je.

6/ agak dah warna kekuningan keemasan boleh la diangkat. hidangkan.





hurm kalau laki aku ada ni, biasa aku hidangkan cucur apa-apa cucur je dengan kopi. pergh memang kaw kaw la.




with love,
NHZ

No comments:

Post a Comment