so hari tu aku masak ayam masak lemak cili padi sebab dah lama sangat tak makan. resepi ni aku dapat dari mana pun aku tak ingat. tapi menurut resepi ni masak lemak cili padi ni style orang Negeri Sembilan punya resepi.
aku pun tak sure la.. sebab aku tak pernah makan lagi masak lemak cili padi air tangan orang negeri kan. tapi yang aku tahu orang negeri suka makan pedas-pedas ye dak. tapi resepi masak lemak cili padi ni memang sangat sedap mabeles. pedasnya. berlemaknya. wah wah wah.
menurut resepi tu lagi masak lemak cili api style orang nogori ni memang takde guna bawang merah. hanya gunakan bawang putih dan bawang besar. tapi memang kesedapan yang maksima la.
Resepi Ayam Masak Lemak Cili Padi Orang Nogori
Bahan untuk di blend:
* 12-15 biji cili padi/ cili api
* 2-3 biji bawang besar
* 3 ulas bawang putih
* halia
* sedikit serbuk kunyit/ kunyit hidup
Bahan-bahan kasar:
* ayam dipotong kecil
* daun kunyit (optional)
* 2 batang serai (diketuk)
* garam secukup rasa
* 1 cawan santan
* 1 cawan air
* 2 biji tomato (belah 4)
* kentang
* minyak
Cara-cara:
1/ tumiskan bahan yang di blend tadi. masukkan serai dan daun kunyit. kacau dengan api kecil. biarkan hingga pecah minyak.
2/ setelah pecah minyak, masukkan ayam. gaulkan.
3/ masukkan air. biarkan menggelegak.
4/ masukkan santan. kacau selalu supaya tidak berbuku.
5/ masukkan kentang. biarkan sehingga kentang empuk dan kuah sebati dengan ayam.
6/ masukkan tomato dan garam secukup rasa. gaulkan.
7/ tutup api dan hidangkan.
dinner kami malam tu ayam masak lemak cili padi, ayam goreng, tempe goreng dengan timun di cicah dengan sambal belacan. alhamdulillah. simple pun tapi memang yummeh. anak aku pun memang suka makan ayam goreng. si ayah pulak suka tempe goreng. si ibu pulak bedal je.
kihkih.
good night! jangan lupa baca 3 qul dan ayat kursi. assalam.
with love,
NHZ
No comments:
Post a Comment