CLICK ME

Tuesday 7 October 2014

Teh Wangi

aku nak share resepi simple iaitu teh wangi. biasa kita buat teh masuk uncang atau serbuk teh kan, lepas tu  letak gula secukup rasa dan air panas kan. kali ni aku nak bagi tambahan sikit bagi menaikkan aroma teh ni. resepi ni aku dapat dari kakak sedara aku kat melaka masa beraya rumah dia.

sedap teh tu, wangi. jenuh aku tanya laki aku ni teh apa. nak kata teh epal bukan, teh laici pun bukan. lepas tu aku tanya husband kakak sedara aku. dia pun beritahu la rahsia kewangian aroma teh tu.

teh masih seperti teh biasa cuma teh ni aroma dia lebih wangi bila dihirup.

fuh.

minum petang petang tu masa tengah hujan dengan hirup teh ni dengan aroma yang sungguh wangi memang pergh pergh.




Resepi Teh Wangi

Bahan-bahan:

* 1 uncang teh/serbuk teh
* gula secukup rasa
* air panas
* 2 ke 3biji buah pelaga


Cara-cara:

1/ masukkan air panas ke dalam jag. masukkan uncang teh dan gula secukup rasa. kacau gula rata.

2/ masukkan buah pelaga ke dalam teh. biarkan seketika dalam 2 minit. keluarkan buah pelaga tersebut.

3/ sedia untuk dihidang dengan cekodok pun sedap.






kadang kadang bila agak boring dengan teh biasa tu aku buat jugak teh ni, saja saja letak buah pelaga. fefeeling sikit. sesekali saja tukar angin kan.

mueheheheh.

hm wanginya. suka bau dia. lagipun memang buah pelaga tu function dia bagi wangi dalam masakan kan.



with love,
NHZ

No comments:

Post a Comment