CLICK ME

Thursday 9 October 2014

Lala Goreng Pedas Power

semalam aku masak tengahari lala yang aku beli kat pasar besar ttdi. aku masak lala goreng pedas, ikan pelaling goreng dengan sawi tumis je. alhamdulillah. kami satu keluarga makan banyak semalam termasuk yang kecik tu makan lala je semata mata.




untuk yang baru pertama kali baru masak lala atau dah banyak kali masak lala tapi tak confirm lala tu dah masak ke belum, kalau kulit atau cengkerang dia dah banyak yang terbukak tu maknanya dah masak la tu.

seeloknya lepas beli lala tu terus la masak. tak payah masuk dalam peti ais ke apa. bukan apa makanan laut ni kalau biar lama nanti dia jadi beracun. so lepas je beli je lala ni terus rendam dalam air biar pasir dia hilang. lepas tu boleh la masak.

lala ni isi dia manis. sedap sedap gitu. lagi lagi kalau buat goreng pedas ya Allah ya Tuhanku. memang sangat sedap ok. letak pulak serai bagi dia naik bau. fuh fuh. memang nyummeh.








Resepi Lala Goreng Pedas

Bahan-bahan untuk di blend;

* 6 biji cili merah
* 6 ulas bawang merah
* 5 ulas bawang putih
* sedikit air

Bahan-bahan kasar:

* 1kg lala
* minyak menumis
* sedikit air
* 2 batang serai (ditumbuk kasar)
* bawang besar (potong gelang)
* garam secukup rasa


Cara-cara:

1/  panaskan minyak. masukkan bahan yang di blend tadi. tumis hingga garing dan pecah minyak.

2/ masukkan serai. kacau.

3/ masukkan lala dan bawang besar. kacau rata.

4/ masukkan sedikit air. kacau lala dalam 15- 20 minit sehingga air mengering dan kulit lala terbuka.

5/ masukkan garam secukup rasa. kacau dan tutup api. hidangkan.






with love,
NHZ



No comments:

Post a Comment