memang mudah, ringkas dan sedap. ikutkan resepi asal takde kentang, tapi sengaja aku letak kentang dalam sup ni supaya anak aku boleh makan sekali. so ikut la diri sendiri nak letak ke taknak ikut suka ok.
Resepi Mee Sup
Bahan-bahan untuk sup:
* bawang putih
* bawang merah
* halia
* isi ayam
* buah pelaga
* bunga lawang
* kulit kayu manis
* 2 gelas besar air
* sedikit minyak
* kentang (optional)
* karot (optional)
* garam secukup rasa
Bahan-bahan untuk direbus:
* sawi
* tauge
* mee kuning
Bahan-bahan sampingan:
* cili merah (potong serong)
* serbuk lada hitam
Cara-cara:
1/ tumbuk bawang putih, bawang merah dan halia hingga lumat.
2/ panaskan sedikit minyak dalam periuk. tumiskan bawang putih, bawang merah dan halia yang dah ditumbuk tadi. masukkan sekali kulit kayu manis, bunga lawang dan buah pelaga. kacau sekejap. tak perlu sampai hangit.
3/ masukkan air dan biarkan seketika.
4/ masukkan isi ayam dan kentang. biarkan sehingga mendidih.
5/masukkan karot dan biarkan hingga mendidih.
6/ agak isi ayam dan kentang dah empuk, masukkan garam secukup rasa. boleh ditutup api.
sedia dan siap untuk di makan. so agak masa nak makan tu dah siap letak mee dalam sup semua boleh la taburkan dengan sawi dan taugeh yang dah direbus tadi. lepas tu nak letak cili kicap pun ikut suka. untuk resepi cili kicap versi aku boleh klik sini. lepas tu kalau nak extra panas yang membahang nak topap kepedasan cili kicap tu boleh la letakkan sekali lada hitam atas mee sup tu.
wow wow wow. memang senang dan sedap lah!
with love,
NHZ
No comments:
Post a Comment